Dinsdag 17 december Samen aan Tafel (SAT)

Nadat we de week er voor met de vrijwilligers het menu en de globale taakverdeling hadden besproken, was het maandag 16 december dan eindelijk zover en konden we beginnen met de voorbereidingen voor het kerstdiner voor dinsdagmiddag. Al gauw stond de soep te pruttelen en toen de stoofpeertjes allemaal geschild waren, konden die ook in de pan met wijn. Met 56 deelnemers zaten we dit keer royaal boven het maximum aantal aanmeldingen, maar indachtig de kerstgedachte was er bij ons wel plaats in de herberg.

Op dinsdagmorgen op tijd afgesproken in de keuken bij De Reden, waar de braadlucht van de beenham ons al gauw deed watertanden, het was trouwens de laatste keer dat we hier vanaf maart dankzij de medewerkers van Mensana heel prettig gekookt hebben.

Onderwijl waren in 't Stekske de dames bezig de amuse klaar te maken en kwam Ole ook om zijn speciale deense dessert af te werken.

De zaal werd ingericht en rond half een kwamen de eerste eters al binnendruppelen, zij waren aangenaam verrast door de sfeervolle manier waarop de tafels gedekt waren met een kerststukje , menukaarten en een paar (kunst)kaarsjes.

Nadat het eten gearriveerd was en de stageaires ook binnen waren, konden we beginnen. Cor hield een kort welkomstspeeches en bedankte op voorhand de dames Bella en Paula, die bereid waren samen , de een op piano en de ander op fluit, tussen de gangen door een aantal liederen te spelen. Een extra woordje en een applaus was er voor Jaap, zo'n echte vrijwilliger die op de achtergrond van alles regelt , o.a. dat de warmhouders en dergelijke  klaar staan en dat de stageaires weten wat ze doen moeten.  

Na een ogenblik stilte en een "smakelijk eten" werden de amuses uitgeserveerd. waarna het tijd was voor Marita , die begin december bij Cor auditie had gedaan en een zes-tal  kerstliedjes op de blokfluit ingestudeerd had en deze met veel verve ten gehore bracht. Zo ontrolde zich het diner met tussendoor de muziek en niet te vergeten het kerstverhaal dat ons door Annet verteld werd. Een fijne sfeervolle middag met gezellig geroezemoes en lekker eten, hoewel, we hebben weer wat geleerd met de boontjes, die we de volgende keer anders zullen koken. Maar ja, daarvoor zijn we ook allemaal vrijwillige amateur-koks.

Diegenen , die in december jarig zijn (geweest) werden ook nog in het zonnetje gezet en kregen het gebruikelijke presentje, oh... en de amandel die in het dessert zou moeten zitten, werd niet gevonden, zodat de stageaires de chocolade Santa Claus mochten verdelen, ik zal maar niet zeggen , hoe dat ging ;-).

Om 4 uur kwam er langzamerhand een einde aan de gezellige middag en trok iedereen weer op huis aan. Hierna hadden de vrijwilligers nog een klus met de afwas en de zaal op te ruimen, maar met vereende krachten was dat ook weer gauw gebeurd.