26 maart 2013 de eerste Samen aan Tafel (SAT)

Dinsdagmiddag de 26e maart om 1 uur was het dan zo ver, in het wijkcentrum ’t Stekske in Landweert vond de eerste “Samen aan Tafel” plaats.

Nadat een groep vrijwilligers op de maandagmiddag kilo’s aardappelen had staan schillen, een berg bloemkolen had schoongemaakt en de champignons en de uien had gesneden, kon dinsdagmorgen onder toeziend oog van kok Roel het eten gekookt worden.

Ondertussen werd de zaal in ’t Stekske smaakvol ingericht en de tafels, waar 8 personen rondom aan konden zitten, gedekt. Al om kwart over twaalf kwamen de eerste deelnemers zich melden en toen ook de laatsten binnen waren, konden de vrijwilligers om iets over enen de soep op dienen. Na een kort welkomstwoord door Cor van Dijk van het Wijkplatform en een “ smakelijk eten “ kon aan de maaltijd begonnen worden, waarvan het menu bestond uit een groentesoep, daarna bloemkool en aardappelpuree met knolselderie, sla en kippenragout. Ondertussen maakte Irina Hendrix foto’s, welke de volgende keer besteld kunnen worden, en zorgde Lambert van Loon met zijn accordeon tijdens het dessert dat het nog gezelliger werd .

Iedereen had het zichtbaar naar zijn zin en tegen een gepaste achtergrondmuziek klonk een gezellig geroezemoes; je hoefde ook niet , zoals bij een lopend buffet, van je plaats omdat het eten door de vrijwilligers in schalen opgediend werd, die vrijwilligers hadden het er trouwens knap druk mee!

Ook nu blijkt weer dat het o zo belangrijk is dat er mensen zijn , die zich op vrijwillige basis voor de gemeenschap in willen zetten, het is de smeerolie van onze maatschappij. Dit werd ook nog eens bevestigd in de toespraak van de wethouder, de heer Twan Jansen , die een gaatje in zijn agenda gemaakt had. Hij benadrukte, dat nu de middelen schaarser geworden zijn, het meer en meer van uit de burgers zelf moet komen.

Al met al een fijne middag, opgezet vanuit de gedachte om, met een moeilijk woord "de cohesie" in Landweert te bevorderen, een middag , waar je onder het genot van een maaltijd kennis kon maken met andere wijkbewoners. De laatste deelnemers en vrijwilligers keerden om 5 uur tevreden huiswaarts, verschillende met een bosje bloemen en toen hadden zich alweer 26 personen opgegeven voor de volgende Samen aan Tafel op 23 april. De kosten bedragen 6,00 euro en per keer kunnen er maximaal 48 personen deelnemen.

Wij kunnen het niet genoeg zeggen: een “Samen aan Tafel” is voor ALLE wijkbewoners en als de groep te groot of te divers wordt zullen we als Wijkplatform Landweert hierop inspelen en proberen om passende alternatieven te ontwikkelen. Dus wil je eigenlijk graag, maar je vindt dat je in een jongere of andere categorie valt, geef je dan toch op bij Cor van Dijk met je naam, adres, geboortedatum en telefoon en email adres.

Tot slot: een grote wens van de organisatie van “Samen aan Tafel” is een keuken bij of vlakbij het wijkcentrum ’t Stekske.